İlişkilerde Doğruyu Söylemek...

İlişkilerde Doğru Söylemek Ne Kadar Önemli? 

Bu soruyu düşündüğümden beri aklımdan bir sürü şey geçti. Ama ilk gelen şey “güven” oldu tabii ki. Peki niçin sevdiğimiz insana güvenmek istiyoruz. İnsanların bir çoğu, “seviyorum ama güvenmiyorum. Güvenmekte istiyorum.” der. Nedense “seni seviyorum.” Demek “sana güveniyorum” demekten daha kolaydır.

Araştırmalara göre, insanlar güvendikleri kişileri seviyorlarmış. Yani güven olmayan yerde sevgi de bulunamıyor. Seviyorum diyorsanız, bu sevgiyi biraz düşünmenizi isterim sizden.

Sevgi ancak güvenle mümkündür. Doğru söylemek güven açısından çok önemlidir. Bu yüzden de doğrularınız sevginizi çoğaltır azaltmaz. Ve doğru söylemek üzerine kurulmuş güvenli bir ilişkide, karşı tarafı kontrol etme ve açığını arama gibi davranışlar da görülmez. Bununla vakit kaybedeceğinize sevginizi yaşarsınız. 

Şimdi gelelim ilişkilerde neden doğru söylememiz gerektiğine. Aslında yukarında bayağı önemli bir kısmını söylemiş oldum ama dahası da var.  Eşimiz olsun, arkadaşımız olsun, ailemiz, kardeşimiz ve daha bir çok insan olsun, neden istisnasız herkese karşı doğru söylemek bu derece önemli?

İnsanlarla iletişiminizde onlara karşı samimi olup olmadığınız anlaşılır. Bir düşünün, kaç kişiye “ne kadar yapmacık.”  ya da “sevgi pıtırcığı gibi davranıyor ama arkamdan da konuşuyor” diye düşündünüz. Demek ki insanlar hissediyorlar; dürüst insanı da yalan söyleyen insanı da. E doğru söylemekte samimiyeti getirdiğine göre, bu durumda güven tabii ki ilişkilerde önemli oluyor.

Eğer siz insanlara karşı olan ilişkilerinizde, ne kadar doğrudan yana dürüst olursanız. Onlardan da o kadar dürüstlük ve doğruluk bekleyebilirsiniz. Çünkü samimiyet böyle bir şeydir. İnsanın açık ve net olması gibi bir şey.

Böyle insanların ne kadar az bulunduğuna dair yakınmalarımızda bizim insanlarla olan, bu doğru söyleme eylemimizle geçecektir. Sen değişirsen dünya değişir unutma. Bir diğer sebepleri arasında da şunlar geliyor. Düşünün ki, ilişkinizde sizi rahatsız eden hal ve hareketleri var.

Bunları söylemekten kaçınmayıp, güzel bir dille ifade ettiğiniz zaman, karşımızdaki insan, eleştirel gözle kendisine bakıp, o davranışlarını geliştirme imkanı bulur. Bu sayede rahatsızlık veren davranışları ve söylemleri ortadan kaldırabilir, daha sağlıklı bir ilişki kurabilirsiniz.

Bir de bunun vicdan yönü var tabii. Yalan söylediğinizde, sadece karşı tarafı kandırdığınız için değil. Kendinizi de bu duruma soktuğunuz için ister istemez suçluluk duygusuna kapılırsınız. Böylelikle kendinizi de yaralamış olursunuz.

Doğruyu söylemek insanın vicdanını rahatlatır. İnsanın kendine güvenini sağlar. Saf ve güçlü olduğunu hissettirir. Başınızı yastığa koyduğunuz zaman daha huzurla dalarsınız uykunuza. En önemlisi de sağlıklı ilişkiler yaşarsınız.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Birsen  kurt
Birsen kurt - 4 yıl Önce

Allahıma bin şükür hangi konu olursa olsun asla yalan konuşmam zaten yalan konuşan kendini kandırmış olur herkeze yalansız bir dünya diliyorum