Haber Manşet Gazetesi

Başkan Özçelik’ten esnafa çağrı: “Ruhsatınızı alın”

ANTALYA

ALANYA BELEDİYE BAŞKANI OSMAN TARIK ÖZÇELİK, HAFTALIK OLAĞAN ENCÜMEN TOPLANTISI SONRASINDA GÜNDEME İLİŞKİN BİR TAKIM AÇIKLAMALARDA BULUNDU VE BASIN MENSUPLARININ SORULARINI YANITLADI. ALANYA’DA RUHSATSIZ İŞLETME KALMAYACAĞININ ALTINI ÇİZEN ÖZÇELİK, ““ESNAFIMIZIN RUHSAT DENETİMLERİNİ “ESNAFI SIKIŞTIRDIĞIMIZ YÖNÜNDE” DEĞERLENDİRENLER OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ. 9 İŞLETMEYE RUHSATINI ALMADIĞI İÇİN SON UYARISINI YAZDIK. BELEDİYE OLARAK ŞU ANA KADAR RUHSATI OLMADIĞI İÇİN KAPATTIĞIMIZ BİR TEK İŞLETME YOK. SADECE GELİN, LÜTFEN RUHSATINIZI ALIN DİYORUZ” İFADELERİNİ KULLANDI.

Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Alanya’da ruhsatsız işletme kalmayacağının altını çizerek, “Esnafımızın ruhsat denetimlerini ’esnafı sıkıştırdığımız’ yönünde değerlendirenler olduğunu görüyoruz. 9 işletmeye ruhsatını almadığı için son uyarısını yazdık. Belediye olarak şu ana kadar ruhsatı olmadığı için kapattığımız bir tek işletme yok. Sadece gelin lütfen ruhsatınızı alın diyoruz” dedi.

Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Haftalık Olağan Encümen Toplantısı’nın ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan Özçelik, önümüzdeki yıldan itibaren Alanya’da kış ve spor turizmini canlandırabilmek adına birçok projeyi hayata geçireceklerini belirterek, "Alanya’ya 2025’te ve 2026’da 15 bin ile 20 binin üzerinde sporcu getirmeyi planlıyoruz. Gelecek yaz Avrupa Voleybol ile Hentbol Şampiyonası’nı Alanya’da yapacağız. Bu uzun zamandır yapılmamış. Önümüzdeki dönemde hızlanarak, Alanya’yı sporcuların bu caddelerde gezdiği, antrenmanlarını dağlık kesimlerde yapabildiği, futbol takımlarının antrenmanlarını yapabildikleri bir yer haline getireceğiz. Bölgelerle ilgili şu anda arkadaşlarımız çalışmaya başladılar. Bugün başladığınız ve yapmaya çalıştığınız bir şeyi 6-8 ay, bir sene, bir buçuk sene sonra meyveye dönüştürebiliyorsunuz. Biz geleli 4 ay oldu ama planlamalara başladık. Bunların içinde en hızlı olanı da Gökbel’di. Orada baktığımızda bir memnuniyet sağladığımızı düşünüyoruz. Gelecek sene daha iyisini yapacağız ve buna da inanıyoruz” diye konuştu.

“Burs desteğimiz devam edecek”

Üniversiteyi kazanan öğrencilere verilen bursların devam edeceğini kaydeden Başkan Özçelik, “Üniversiteye ilk kez girip, ilk kaydını yaptıracak öğrencilerimize Alanya Belediyesi burs anlamında destek oluyormuş. Biz belediyenin öğrencilere destek olması programını devam ettiriyoruz. Üniversite sınavlarından sonra öğrencilerimiz tercihlerini yaptılar ve kayıt dönemi başlıyor. Alanya’da ikamet eden ve ihtiyacı olan öğrencilerimize bu yıl da burs desteğimiz devam edecek. 2022 yılında Alanya Belediyesi tarafından 4 yıllık lisans programı öğrencilerine 2 bin lira, 2 yıllık ön lisans programı öğrencilerine bin 500 lira burs verilmiş. 2023 yılında bu rakamı 7 bin lira ve 5 bin lira olarak düzenlemişler. Önümüzdeki encümen toplantısında bu yıl ne kadar burs vereceğimizin kararını alacağız” dedi.

“9 işletmeye son uyarılarını yaptık”

İş yerlerine ruhsat denetimleriyle ilgili konuşan Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, ruhsat denetimlerinin devam ettiğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:

“Esnafımızın ruhsat denetimlerini ’esnafı sıkıştırdığımız’ yönünde değerlendirenler olduğunu görüyoruz. 9 işletmeye ruhsatını almadığı için son uyarısını yazdık. Bu 9 işletmenin tamamına üç defa gitmişiz. Ruhsatınızı alın diyerek tespit varakası bırakmışız. Üç defa gelmemişler ve müracaat etmemişler. Belediye olarak şu ana kadar ruhsatı olmadığı için kapattığımız bir tek işletme yok. Sadece gelin lütfen ruhsatınızı alın diyoruz” dedi.

“Ruhsatsız esnaf sayısı yüzde 40’tan yüzde 27’ye düştü”

Başkan Özçelik, göreve başladığı günden bugüne kadar toplam 5 bin 879 işletmeyi ruhsat yönünden incelediklerini kaydetti. Özçelik, “Bu denetlemelerin sonucunda öğrendik ki ilk tespitimize göre yüzde 40 civarında işletmemiz ruhsatsızmış. Bu çok büyük bir orandı. Bugün itibarıyla bu oran yüzde 29’a gerilemiş. Yani yüzde 11’i gelmiş ve ruhsatsız işletmelerin bazıları ruhsat almışlar. Bizden ruhsat almakla ilgili belge alanlar ile ruhsatımı verin diye müracaat edenleri de ruhsatlandırdığımızı fark ederseniz bu oran yüzde 27’ye düşüyor. Şu anda Alanya’daki ruhsatsız işletme sayısı yüzde 27 diye kabul edebiliriz. Elbette bu oran da kabul edilebilir bir seviyede değil. Esnafımızın ruhsat almalarını istiyoruz. Ruhsat alanların ne suçu vardı o zaman? Haksız rekabet olmamalı. Ruhsat alan ile almayan bir olmamalı” şeklinde konuştu.

“Yeni bir tarihi alan keşfedildi”

Mahmutlar Mahallesi’ndeki Naula Antik Kenti ile ilgili çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü anlatan Başkan Özçelik, “Tarihi bölgemizle ilgili çok ciddi bir temizlik çalışması yapıyoruz. O bölgenin temizliği bittiğinde, çevre düzenlemesiyle projenin yapımına yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığımız protokol çerçevesinde Müze Müdürlüğü ile birlikte Alanya Belediyesi’nin personelinin de katkısıyla kazı çalışmalarına başlayacağız. Hatta bizim kendi personelimiz hiç açılmamış, bulunmamış bir yer keşfetti. Orayı da Müze Müdürlüğü’ne ilettik. Jandarma vasıtasıyla orasının güvenlik önlemleri alındı. Şu anda tescil çalışmasına da başladılar” diye konuştu.

Yeni Çevre Yolu ile ilgili açıklama

Alanya Yeni Çevre Yolu’yla ilgili bilgilendirmede bulunan Başkan Özçelik, üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirdiklerini söyledi. Özçelik, şöyle devam etti:

“Devam etmekte olan Alanya Çevre Yolu projesinin yol inşaatının bulunduğu alanda Alanya Belediyesi üzerine düşen sorumluluğun büyük bir kısmını tamamlamıştır. Oba ve Tosmur Mahalle sınırlarındaki tünel tamamlanmak üzeredir. Tünelden sonraki kısım Kestel Mahallesi sınırları içerisinde yeni sanayi sitesi altında kalan etabında Karayolları tarafından kamulaştırması tamamlanmış olup, bağlantı yollarının imar planı çizilmektedir ki, bunu bizzat ben de yerinde inceledim. Orada çalışmalara devam ediyoruz. Kamulaştırma yeni bitmiş. Kestel Mahallesi’nden sonraki kısımda Mahmutlar Mahallesi sınırları içerisinde kalan güzergahtaki alan daha önce 5 adet düzenleme bölgesine ayrılmıştır. Ayrılan bu düzenleme bölgelerinden ilk üç tanesinin işlemleri tamamlanmıştır. 1 tanesi tescil aşamasındadır. Geriye kalan son bölgenin uygulama çalışmaları yani plan çalışmaları devam etmektedir. Yani temelde bir sorun yoktur. İşin prosedür kısmı devam etmektedir. Sonuç olarak Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü ile Alanya Belediyesi arasında yapılan protokol kapsamında belediyeye düşen görevlerin epey bir kısmı tamamlanmış olup, kalan kısımlar da en kısa zamanda tamamlanacaktır. Kalan iş ve işlemlerin projenin devamlılığı açısından sürdürülebilmesi için, yani bizim devam edebilmemiz için projenin en maliyetli ve zaman alan kısmı olan tünel inşaatının bir an önce tamamlanmasıdır.”

“Yeni arıtmayla ilgili düğmeye basıldı”

Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Özçelik, "Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Alanya Belediyesi arasında arıtmanın yenilenmesi amacıyla protokol yapılması gerekiyordu. Bizden önceki dönemde Büyükşehir “istediğim parselleri tahsis edin, biz buraya arıtmayı yapalım” dediklerinde, Alanya Belediyesi bu parselleri tahsis etmedi. Şimdi biz Büyükşehir Belediyesi ile görüşüyoruz. Bir hayli mesafe aldık. Nasip olursa belediye başkanlığım süresi içerisinde başlanıp tamamlanacak. Bununla ilgili olarak Alanya Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi yeni arıtmanın yapımı için çalışmaya başladılar. Arkadaşlarımız şu an teknik çalışmaları yapıyorlar. Eylül ayındaki Meclis Toplantımızda onayı isteyip, yürümeye başlayacağız. 2028 yılına kalmadan Alanya, hiçbir pislik, hiçbir koku üretmeyen yeni bir arıtma sistemine kavuşmuş olacak. Büyükşehir Belediyesi bu inşaatın süreceği 3-4 yıllık süreyi kapsayacak bir revizyon için ihaleye çıkıyor. Yılbaşından önce veya tamir, tadilat, revizyon projesi bitecek ve 2025 yılı içerisinde sağlıklı bir arıtma çalışacak. Ama bu 3-4 yıllık bir dönem için ki, bu dönem içinde de yan tarafta yeni arıtma inşaatları başlayacak. 2025 Ocak-Şubat döneminden sonra biz Alanya’nın merkez arıtmasıyla ilgili artık bir şey konuşmayacağız” dedi.

“Büfenin kaldırılması tamamen asayişle ilgilidir"

Başkan Özçelik, bir basın mensubunun portakal büfeleriyle ilgili sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Bahsedilen yerlerle ilgili olarak geçmiş dönem siyasi arkadaşlarımız, gariban, hasta, şehit cenazelerinde çay-kahve veren diye söylemlerde bulundular. Gariban, siyasi bir yakınlığa dayanarak aldığı büfeyi dört defa alıp satmaz. Gariban gelir efendice işletmesini yapar ve parasını kazanır. Ama 4 defa başkalarına devretmez ve devretmeye çalışmaz. Jandarma sükûneti sağlamak üzere 21 kez oraya gitmiş. Genellikle gece saat 00.00 ile 03.00 arasında oraya gitmiş. Bir yere 21 defa jandarma giderse orada ne vardır? Bu demek ki akşam ya da sabah orada silahlar patlayacaktır. Elimden geldiğince o silahı Alanya’da patlatmayacağım. İlk geldiğimde ruhsatsız büfeleri tespit ettirmiştim ve bu iki büfe de onların içinde. Tüm ruhsatsız büfeler kalkacak demiştik. Ancak onlara, sezona girdik, mal aldınız, malınızı satın ama 1 Kasım’da sizi buradan kaldıracağız dedik. O insanlar zaten 1 Kasım’da kalkacaklarını biliyorlar. Bu insanlar da 1 Kasım’da kalkacaktı ama 21 defa bir yerde kavga oluyorsa, akşam da sabah da silah patlayacaktır. Sonra da Alanya Belediyesi o ruhsatsız yeri niye kaldırmadı sorusunu yönelteceklerdi. 11 büfe vardı, şimdi ikisi kalktı ve 9 kaldı. Sözleşme altında beş kişiye devredilmiş, devralınmış, şahit olarak imzası var. Büfenin kaldırılması tamamen asayişle ilgilidir."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.