Haber Manşet Gazetesi

İl Sağlık Müdürü Dr.Yavuzyılmaz’dan yaşlılar günü mesajı

BALIKESİR

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü Nedeniyle Yayınladığı Mesajında “yaşlanma Doğumla Başlayan, Hayat Boyu Süren Ve Geri Dönüşümsüz Bir Süreçtir. Belli Bir Sınırı Kabul Etmek Doğru Değilse De Kronolojik Olarak Tüm Dünyada 65 Yaş Ve Üzeri Yaşlılık Olarak Kabul Edilmektedir"dedi.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü nedeniyle yayınladığı mesajında “Yaşlanma doğumla başlayan, hayat boyu süren ve geri dönüşümsüz bir süreçtir. Belli bir sınırı kabul etmek doğru değilse de kronolojik olarak tüm dünyada 65 yaş ve üzeri yaşlılık olarak kabul edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde beklenen yaşam süresi uzamakta ve yaşlı nüfusun genç nüfusa oranı giderek artmaktadır”dedi.

İnsanlarda görülen pek çok hastalığın ilerleyen yaşla birlikte arttığı bilinmekte olduğunu kaydeden Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz “Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için bu sağlık sorunlarından korunmak gereklidir. Ülkemizde yaşlıların fiziksel olarak aktif oldukları söylenemez. Ülkemizde yapılan bir çalışmada yaşlılar arasında fiziksel aktivitenin düşük olduğu, sadece %30’unun yürüyüş, %15’inin ev içinde egzersiz yaptığı belirlenmiştir. Hareketsizlik yaşlanma süreci ile oluşan fizyolojik değişiklikleri hızlandırır, pek çok kronik hastalık sıklığını artırır, bu hastalıkların daha erken yaşta görülmesini sağlar, kısaca yaşlılığı hızlandırır, yaşam süresini kısaltır. Düzenli fiziksel aktivitenin, birçok sistemin ve organın fonksiyonu üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Yaşlılık dönemine kadar düzenli fiziksel aktivite yapmamış kişilerde bile düzenli egzersiz yapmanın yaşam süresini ve yaşam kalitesini arttırdığı gösterilmiştir. Fiziksel aktivitenin çok sayıda olumlu etkileri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yaşlılarımızın toplumsal yaşama aktif olarak katılmalarını, sosyal, kültürel ve ekonomik haklara sahip ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak, kişi, kurum ve devlet olarak öncelikli görevimizdir. Nüfusun yaşlanması sağlıktan sosyal güvenliğe, çevreye, iş olanaklarına, sosyal kültürel faaliyetlere ve aile hayatına kadar toplumun tüm yönlerini etkilemektedir. Kısaca “sağlıklı yaşam ilkeleri” olarak bilinen bu kurallara uyulması durumunda yaşlanma ile ortaya çıkabilecek olan önemli sağlık sorunlarından başarılı şekilde korunmak mümkündür. İnsanoğlunun var olduğu günden bugüne kadar üzerinde en çok düşündüğü, araştırma yaptığı, türlü çareler aradığı ama bir türlü engelleyemediği gerçek, yaşlanmaktır. Her yeni güne yaşlanmak için değil sağlıklı yaşamak için “Gençlikten Ömür Saklamak Hepimizin Elinde”der ve tüm yaşlılarımızın sağlıkla yaşlanmasını diler, saygılarımı sunarım”dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.