Haber Manşet Gazetesi

Niğde’de AB ERA-NET projesi ile döngüsel ekonomide tarımsal üretim araştırılıyor

BİLİM VE TEKNOLOJİ

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin de proje paydaşı olduğu projede, farklı bitki besin maddelerinin tarımsal üretimde kullanılabilirliği ve bu üretimden elde edilen ürünlerin hayvan beslenmesinde değerlendirilebilirliği araştırılıyor.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin de proje paydaşı olduğu projede, farklı bitki besin maddelerinin tarımsal üretimde kullanılabilirliği ve bu üretimden elde edilen ürünlerin hayvan beslenmesinde değerlendirilebilirliği araştırılıyor.

Dışarıdan minimum girdi ile hayvansal atıklarla bitkiyi beslemek, bitkisel ürünlerle ise hayvanı besleyerek üretim yapmayı hedefleyen projede tarım tekniklerinin biyoçeşitliliğe etkisi de araştırılıyor.

TÜBİTAK tarafından desteklenen proje ile ilgili bilgi veren Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Gökçe şunları kaydetti;

‘’Döngüsel ekonomide tarımsal üretim başlıklı bir projenin ayağını yürütmekteyiz. Bu proje kapsamında hem yöresel hem de ülke genelindeki farklı bitki besin maddelerinin tarımsal üretimde kullanılabilirliğini, bu üretimden elde edilen ürünlerin de hayvan beslenmesinde kullanılabilirliğini araştırmaktayız. Bu bağlamda hem kalite hem de verim açısından bitkisel üretimi karşılaştırmakdayız. Aynı zamanda tarımsal üretimdeki diğer ilaç ve gübre gibi inorganik girdileri daha da düşük düzeyde tutmayı amaçlamaktayız. Son yıllardaki iklimsel değişimle beraber Avrupa Birliği’in Yeşil Mutabakat çerçevesinde biyoçeşitliliğe verdiği önem ve bunu arttırmaya yönelik çalışmalar projemizin ayağını oluşturmakta. Proje çıktıları Niğde ve TR71 bölgesi ve ülkemiz tarımı açısından toprak besin elementlerinin düzenlenmesi ve topraktasi su tutma kapasitesinin arttırılması açısından önemli. Dairesel üretim dediğimiz bitkisel ve hayvansal üretimin birbirini desteklerler olmalıdır. Elde ettiğimiz sonuçlarda son derece ümit var olarak görülmekte. Özellikle biyokömür uygulamasının yaptığımız alanlarda hem verimde hem hastalık zararlı ve yabancı ot sayısında azalma görmekteyiz. Aynı zamanda da çevre ekolojisi açısından önem arz eden faydalılar dediğimiz böcekler ve tozlayıcılar açısından pozitif etkisini gözlemledik.’’

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.