Haber Manşet Gazetesi

’Ortaokul ve Lise Müdürlükleri Konservatuarlar Alt Komisyonu Toplantısı’ Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi

ESKİŞEHİR

TÜRKİYE CUMHURİYETİ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ÜNİVERSİTELER ARASI KURUL BAŞKANLIĞI (ÜAK) SANAT DALLARI EĞİTİM KONSEYİ (SDEK) ORTAOKUL VE LİSE MÜDÜRLÜKLERİ KONSERVATUARLAR ALT KOMİSYONU TOPLANTISI, ANADOLU ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE DEVLET KONSERVATUVARINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığı (ÜAK) Sanat Dalları Eğitim Konseyi (SDEK) Ortaokul ve Lise Müdürlükleri Konservatuarlar Alt Komisyonu Toplantısı, Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde Devlet Konservatuvarında gerçekleştirildi.

Ortaokul ve Lise Müdürlükleri Konservatuarlar Alt Komisyonu Toplantısı, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi tanıtım filminin ardından Dr. Öğretim Üyesi Ebru Kemalbey Eren yönetimindeki Anadolu Üniversitesi Çocuk Korosu’nun ’Anadolu Üniversitesi Marşı’, ’Altmış sekiz’,’“Firefly’ adlı eserleri seslendirmesi ile başladı.

“Sanatın ön planda olduğu bir üniversiteyiz”

Anadolu Üniversitesi olarak bir ilke daha adım atmanın gururunu yaşadığını belirten Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal açılış konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Düzenlenen bu komisyon toplantısına ev sahipliği yapmanın sevincini yaşıyoruz. İlk kurulan konservatuvarlarından biri olarak Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ortaokul ve lise alanlarında mezunlarımızı verdik. Çok küçük yaşlardan üniversite son sınıfa kadar dolu dolu sanat eğitiminin verildiği ve yaşandığı ve bütün kültürel etkinliklerimizle her zaman sanatın ön planda olduğu bir üniversiteyiz. Bu da bizim için ayrıca bir gurur kaynağı. Müzik ve sanat alanı diğer sosyal bilimler alanlarıyla kıyaslandığında zor bir alandır. Bu alanlarda emeğin değerini ölçmek oldukça zor.”

“Sanatın ve sanatçının daima yanındayız”

ÜAK Genel Sekreteri Prof. Dr. Abdülkerim Çalışkan ise gerçekleştirdiği konuşmasında komisyonun amacından bahsederek, “Anadolu Üniversitesi’nin meslek hayatımda özel bir yeri var. Biz, Anadolu Üniversitesi’nin gelenekleri ve kültürü ile yetiştik. Daima yenilikçi olan bir üniversite ile kendimi özdeşleştirmenin gururunu yaşıyorum. Güzel Sanatlar’ın içerisinde 16 alan var. Doçentlik kriterlerinin Güzel Sanatlar ile ilgili olan kısmını tamamıyla bu fakültenin hocalarıyla yapıyoruz. Eğitim bürokrasisi olarak sanatın ve sanatçının daima yanında olduğumuzu göstermek için buradayım” dedi.

“Sanat devletsiz, devletsiz sanat olmaz”

ÜAK SDEK Başkanı Prof. Dr. Uğur Türkmen ev sahipliği için Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’a teşekkür ederek konuşmasında şunlara değindi:

“Türkiye’de 145 Dekanlı 53 Konservatuvar var. Bunların yapılanmaları, akademik ve idari personelleri bizim için oldukça önemli. Bugünkü toplantımızın ana gündem maddesi ‘sanat devletsiz, devlet de sanatsız olmaz’. Kültür Bakanlığı’nın bu bağlamda ne kadar önemli olduğunu bu toplantılar sayesinde anlamış olduk. Bugünkü toplantımızın bana göre ana teması, her hak kendi sahibi tarafından aranır ve alınır. Dolayısıyla ortaokul ve liseye sahip olan konservatuvarlarımız kendi haklarını bir araya gelerek aramalı ve bu hakları almalıdır.”

“Komisyonumuzun sürekliliği oldukça önemlidir”

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Lilian Maria Tonella Tüzün ise Anadolu Üniversitesi’nin Konservatuvar alanındaki başarısına ve düzenlenen konsey toplantısının önemine değinerek, “Komisyonumuz Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Edirne, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin ve Eskişehir olmak üzere 11 şehirde bulunan 10 Devlet Konservatuvar ve 1 Fakültenin 35 öğreticisinden oluşmaktadır. Okullarımızın katıldığı bu toplantımızda ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Komisyonumuz, 15 Ocak 2015 tarihli Yükseköğretim Kurumları Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale İlköğretim Kurumları ile Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri’nin yönetmeliğinin hazırlanması sebebiyle toplanmıştır. 8 yıllık bir aradan sonra komisyonumuz ilk toplantısını çevrim içi olarak yapmış olup bu yıl düzenlenen toplantısını ise Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirmektedir" ifadelerini kullandı.

Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale İlköğretim Okulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi Müdürü Öğr. Gör. Yusuf Arıcı toplantının açılışında güncel öğrenci sayıları, konservatuvar bünyesinde yer alan enstrümanlar, eğitim öğretim faaliyetlerinde yer alan akademik ve idari personel hakkında ayrıntılı bilgileri katılımcılara aktardı. Açılış konuşmalarının ardından Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapımı ve Onarımı Bölümü Sergi Açılışı gerçekleştirildi. Sonrasında ise ÜAK SDEK Ortaokul ve Lise Müdürlükleri Konservatuarlar Alt Komisyonu Toplantısı Kongre Merkezinde gündem maddelerinin görüşülmesi ile devam etti.

Toplantıya Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, ÜAK Genel Sekreteri Prof. Dr. Abdülkerim Çalışkan, ÜAK SDEK Başkanı Prof. Dr. Uğur Türkmen, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Lilian Maria Tonella Tüzün ve Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale İlköğretim Okulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi Müdürü Öğr. Gör. Yusuf Arıcı ile çok sayıda kişi katılım gösterdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.