Haber Manşet Gazetesi

Marmaris Boat Show kapılarını açtı

MUĞLA

MARMARİS BOAT SHOW KAPILARINI AÇTI

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Marmaris Uluslararası Yat Kulübü (MIYC) iş birliğinde, Marmaris Belediyesi destekleriyle düzenlenen “Marmaris Boat Show-Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı” Marina’da kurulan etkinlik alanında kapılarını açtı. Marmaris Ticaret odası Başkanı Ayhan ‘ Amacımız Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamamıza sayılı günler kala, Atatürk’ün gösterdiği hedefte deniz üstü ticareti ve turizmi geliştirmek’ dedi.

Marmaris Marina’da gerçekleşen, deniz araçları, yat ekipmanları ve aksesuarlarının yer aldığı Marmaris Boat Show’a, 50’ye yakın firma 100’ün üzerinde marka ile katılım sağladı. Saat 11.00 de kapılarını açan fuarın saat 13.00 te Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Marmaris Ticaret Odası Başkanı S.Mutlu Ayhan, TOBB fuarcılık sektör meclisi Başkanı Cihat Alagöz, fuar organizatörü Recep Karakaya tarafından yapılan açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimi ile resmen açılmış oldu.

‘ Dünyanın en iyi deniz rotalarından biri Marmaris ‘

Marmaris Ticaret Odası Basın sorumlusu Yasemin Demir’in sunuculuğu yaptığı açılış programında Başkan Süleyman Mutlu Ayhan katılımcılara hoş geldiniz dileklerinin ardından bir konuşma yaptı. Başkan Ayhan konuşmasında ‘ 452 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip ilçesi olan Marmaris denizcilik sektöründe oldukça köklü bir geçmişe sahip. Bakir koyları, marinaları, tersaneleri ve sunmakta olduğu tekne bakım, onarım ve çekek hizmetleri ile deniz turizminde dünyanın en önemli destinasyonları arasında yer almakla beraber, Ege’de Gökova’dan başlayarak Akdeniz’de Kalkan’a uzanan kadar dünyanın en kıymetli mavi yolculuk rotalarının da merkezinde bulunmakta‘’ dedi.

‘ Marmaris denizde ve karada 5 binin üzerinde tekneye ev sahipliği yapıyor’

MTO başkanı Mutlu Ayhan konuşmasının devamında ‘60’lı yıllara kadar geçimini balıkçılık ve süngercilikle denizden sağlayan ilçemiz, bugün denizde ve karada 5 binin üzerinde tekneye aynı anda ev sahipliği yapma kapasitesine sahip ender destinasyonlardan biri. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk; “En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz” demiştir. Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamamıza sayılı günler kala, Atatürk’ün gösterdiği hedefte deniz üstü ticareti ve turizmi geliştirmek, bununla birlikte 34 yıldır art arda düzenlenerek Marmaris’in en istikrarlı spor organizasyonu olan Marmaris Uluslararası Yarış Haftası’na katkı sağlamak amacıyla, Uluslararası Yat Kulübü işbirliğinde Marmaris Boat Show’un ilkini düzenliyoruz. Fuar süresince sadece sektörün paydaşlarını bir araya getirmekle kalmayıp, Marmaris’imizin geçmişini, sahip olduğu yerel ve kültürel değerleri de sergi, atölye ve söyleşilerle ziyaretçilerimizle buluşturacağız.’’ diyerek bu fuar organizasyonunu Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yaşına armağan ettiklerini belirtti.

‘Marmaris işbirliği ile dünya markası olacak’

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ‘ Birlikte yürüdüğümüz sürece Marmaris gerçek anlamda dünyanın marka kentlerinden olacaktır. Bırakın Avrupa’yı Dünyada örnek gösterilecek organizasyonlara iş birliği ile imzamızı atıyoruz’ dedi.

‘ Türkiye’deki Marina ve çekek kapasitesinin yüzde 16’sı Marmaris’te’

İlçe Kaymakamı Nurullah Kaya "İlçemiz marinacılık, yat bağlama ve çekek yeri kapasitesi alanında ülke genelinin neredeyse yüzde 16’ sını tek başına dolduran bir turizm şehri. 50’ ye yakın firma ve 100’ ün üzerinde seçkin markayı sektörle buluşturacak olan bu fuarın, böylesine önemli bir kentte denizciliğin daha iyi bir noktaya gelmesi ve denizcilikten ilçemizin daha fazla pay alması adına önemli bir katkısı olacaktır. Denizle bu kadar iç içe olmasından dolayı, denizcilik alanında oldukça zengin bir geçmişe sahip olunan bu coğrafyada bu tür organizasyonlar düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu vesileyle, bu önemli organizasyonu ilçemizle buluşturan Marmaris Ticaret Odası, Marmaris Uluslararası Yat Kulübü, Marmaris Belediyesi ve fuar sponsorları ile çalışanlarına teşekkür ediyorum’’ sözlerini kullandı.

‘Marmaris’in simgesi sandallardan biri fuar alanında yapılıyor’

Marmarisli kaptan ve ahşap tekne ustası Mustafa Kısaoğlu tarafından, Marmaris’e özgü “Yelkenli Paraçele” tipi tekne fuar sırasında inşa edilirken, yapım aşamaları ziyaretçiler tarafından fuar süresince izlendi. 40 yılı aşkın süredir bu mesleği yaptığı belirten Mustafa Kısaoğlu ‘Marmaris Ticaret odasının isteğini kıramadım, 4 metrelik bu Marmaris’e has sandallardan birini burada yapmaya başladık. Bittiği zaman sergileneceği belirtildi’’ dedi.

‘Marmaris Ticaret Odası standını sergi alanına çevirdi’

MTO tarafından hazırlanan stantta ise; Marmaris’te mavi yolculuğun ilk teknesi olan Hürriyet’in yapımında kullanılan malzemeler sergilenirken, 1930’lu ve 40’lı yılların gazete küpürlerinden oluşan “Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Basında Marmaris Fotoğraf Sergisi” ve Marmaris’in süngercilik tarihine ait detaylara yer veren “Yakın Geçmişte Marmaris’te Süngercilik Fotoğraf Sergisi” de yer aldı.

‘ Denizciye karavan da lazım ‘

Marmaris’e Konya’dan katılan bir karavan firması yöneticisi Serhat Sert de "Denizcilerin de bazen teknelerinden çıkarak karavanla seyahat etme istekleri oluyor. Biz de yapılan davet üzerine buraya geldik ‘’ dedi.

‘ Bir saatte 150 kilogram deniz suyunu tatlı suya dönüştürüyorlar’

Boat Show fuar alanında tekne, botlar, tekne mutfak malzemeleri, teknik ekipmanların yanı sıra denizde en çok ihtiyaçlardan olan tatlı su ihtiyacını karşılayacak cihazlarda sergileniyor. Marmaris Sosyal Hizmetler müdürlüğü ekiplerinin de yer aldığı alanda kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik broşürler dağıtılıp bilgilendirmeler yapıldı.

Fuarın ikinci gününde "Marmaris’te Mavi Yolculuğun Tarihi" adlı söyleşi, belgesel yapımcısı ve yönetmen Savaş Karakaş’ın moderatörlüğünde, Oksijen Gazetesi yazarı Ali Boratav ve Marmaris’te mavi yolculuk serüvenini başlatan Hürriyet teknesinin sahibi Mustafa Eroğlu ve Süleyman Eroğlu’nun katılımıyla yapılacak.

Ayrıca, Marmaris’in yaşayan son sünger dalgıçlarından Selimiyeli Ahmet Yıldız (Mithat Dayı), Abdi Aslan (Bodi’nin Abdi) ve dalış eğitmeni, araştırmacı Gökçer Karaağaç’ın konuk olacağı "Marmaris’te Süngercilik Tarihi" oturumunda Marmaris’in kaybolan mesleği süngerciliğe dair hatıralar paylaşılacak.

25 Ekim başlangıç gününün ardından 28 Ekim saat 19.00 a kadar açık olan fuar alanına giriş ücretsiz ve fuarın her gününde çeşitli etkinliklerin yer alacağı belirtildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.