Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsüyle mücadelede küresel acil durum ilan edilip edilmemesine karar vermek üzere Cenevre'de toplandı. Çin'de başlayarak başka ülkelere yayılan Corona virüsünün "uluslararası düzeyde kamu sağlığını tehdit eden acil durum" teşkil ettiğine karar verildi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, 18 ülkeye yayılan Corona virüsüne ilişkin son verilerin değerlendirildiği toplantının ardından alınan kararı açıkladı. Cenevre'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Tedros, virüsle mücadelede "acil durum" ilan edilmesinin Çin'e yönelik bir güvensizlik oyu olmadığının altını çizdi.
"En büyük endişemiz virüsün sağlık sistemi daha zayıf olan ülkelere yayılma olasılığı" diyen Tedros, Çin'in aldığı önlemlerle gidişatı değiştireceği kanısında olduğunu belirtti. "Kapasiteyi gördüm. Çin'in en kısa zamanda virüsü kontrol altına alacağını düşünüyorum" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Çin'e seyahat ve ticaret kısıtlamasını önermediklerini de sözlerine ekledi.
Corona virüsüyle mücadelede "Küresel acil durum" kararı alan Dünya Sağlık Örgütü Komisyonu 16 bağımsız uzmandan oluşuyor. Komisyonun başkanı Fransız uzman Didier Houssin.
Küresel acil durum ilanı ne anlama geliyor?
Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komisyonu geçtiğimiz hafta yapılan iki toplantıda da küresel acil durum ilan etmeme kararı almıştı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel acil durum ilan etmesi hastalığın sınır ötesine yayılmasının engellenmesi ya da azaltılması amacıyla bütün ülkelere bazı tavsiyelerde bulunulmasını, ticaret ve seyahat konusunda da gereksiz müdahaleden kaçınılmasını öngörüyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün ülkelere bu konuda yaptırım uygulama yetkisi olmasa da, hükümetlerden uluslararası acil durum ilan edildiği durumlarda seyahat ya da ticaret kısıtlamalarına ilişkin bilimsel gerekçe sunmalarını talep edebilir.
ABD'de ilk kez insandan insana bulaştı
Amerika'da da virüsün insandan insana bulaştığı ilk vaka Illinois eyaletinde görüldü. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, virüsün son olarak bulaştığı kişi daha önce Çin'e seyahat etmiş olan bir kadının eşi. Her iki hastanın da 60'lı yaşlarda olduğu belirtiliyor.
Bu son vakayla birlikte ABD'de görülen Corona virüsü vaka sayısı 6'ya yükselmiş oldu. Yetkililer bu çiftle temasa girmiş 21 kişinin de izleme altında olduğunu belirtti.
ABD'deki tesisten kaçmaya çalışan bir kişiye zorunlu karantina
ABD Dışişleri Bakanlığı da Pekin Büyükelçiliği'nde ve Çin'in dört kentindeki ABD Konsolosluklarında acil görevli olmayan personelin ülkeden ayrılmasını istedi.
Çin'in Wuhan kentinden tahliye edilen 195 ABD vatandaşı California'daki askeri bir üste 72 saatlik gönüllü olarak gözetim altına alınmıştı. 195 kişiden biri tesisten kaçma girişiminde bulunmasının ardından zorunlu karantinaya alındı.
ABD Başkanı Donald Trump, Corona virüsüyle mücadelede Çin ile yakın işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi, "Çok iyi kontrol altında tuttuğumuzu düşünüyoruz" dedi.