Haber Manşet Gazetesi

Uzmanından uyarı: “Kış aylarında düşmeye bağlı yaralanmalara dikkat”

SAĞLIK

Liv Hospital Ankara Ortopedi ve Travmatoloji Doç. Dr. Yunus Demirtaş, düşmelerin buzlu ve karlı zeminlerde daha fazla meydana geldiğine dikkati çekerek, “Özellikle yaşlı bireyler ve kemik yoğunluğu düşük olan kişilerde daha ciddi sonuçlara neden olabilir” dedi.

Liv Hospital Ankara Ortopedi ve Travmatoloji Doç. Dr. Yunus Demirtaş, düşmelerin buzlu ve karlı zeminlerde daha fazla meydana geldiğine dikkati çekerek, “Özellikle yaşlı bireyler ve kemik yoğunluğu düşük olan kişilerde daha ciddi sonuçlara neden olabilir” dedi.

Doç. Dr. Yunus Demirtaş, kış mevsiminde düşmelere bağlı ortopedik yaralanmaların artmasına yönelik açılamalarda bulundu.

Düşmelerin özellikle buzlu veya karlı zeminlerde daha sık yaşandığını ve çeşitli ortopedik yaralanmaların artış gösterdiğini ifade eden Demirtaş, “Bu tür yaralanmalar çocuklardan yaşlılara kadar her yaş grubunda görülebilir. Özellikle yaşlı bireyler ve kemik yoğunluğu düşük olan kişilerde daha ciddi sonuçlara neden olabilir” diye konuştu.

Kemik kırıklarının, kış mevsiminde düşmelerin en ciddi sonuçlarından biri olduğunu dile getiren Doç. Dr. Demirtaş, en çok görülen kırık bölgelerini ise şu şekilde paylaştı:

“El bileği kırıkları (Colles kırığı), düşme sırasında refleks olarak ellerin öne uzatılması sonucu oluşur. Kalça kırıkları, özellikle yaşlılarda ve osteoporozu olan bireylerde sık görülür. Bu tür kırıklar genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Omuz ve köprücük kemiği kırıkları, direkt omuz üzerine düşme ya da kolların yanlış pozisyonda kullanılmasıyla meydana gelir. Ayak bileği kırıkları, buzlu zeminde kayıp düşme sırasında bükülme veya burkulma sonucu oluşabilir.”

Burkulmalar ve bağ yaralanmalarının da kış aylarında sık görüldüğüne değinen Doç. Dr. Demirtaş, “Ayak bileği, buz üzerinde kayıp burkulmalara karşı en savunmasız eklemlerden biridir. Diz üzerine düşme ya da ani dönüşler sonucu bağlarda yırtılmalar da meydana gelebilir. Bunun dışında omuz çıkıkları da görülebilir. Kolun üst kısmı vücuda göre anormal bir pozisyona geldiğinde oluşur. Dirsek ve parmak çıkıkları da, genellikle el veya kol üzerine düşme sırasında görülür” dedi.

“Kas zedelenmeleri ve gerilmelere dikkat”

Doç. Dr. Demirtaş, yumuşak doku yaralanmaları hakkında ise şu bilgileri aktardı:

“Kas zedelenmeleri ve gerilmeler, düşme sırasında kasların aniden gerilmesi sonucu oluşur. Tendon yaralanmaları, özellikle aşil tendonu, ani gerilimler nedeniyle zedelenebilir. Omurga kırıkları, sırt veya kalça üstüne düşme, omurgada sıkıştırma kırıklarına neden olabilir. Özellikle yaşlılar ve osteoporoz hastaları risk altındadır. Boyun yaralanmaları ise kafa üzerine düşme sonucu boyun bölgesinde zedelenme veya omur kırıkları görülebilir.”

“Kafa travmaları olabilir”

Kafa ve omurilik yaralanmalarına eşlik eden ortopedik sorunların bazen düşmeler, kafa travmasıyla birlikte ortopedik yaralanmalara da neden olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Demirtaş, “Bu tür durumlarda hem nörolojik hem de ortopedik değerlendirme yapılmalıdır Buz ve kar üzerinde kaymayan, tabanı kauçuk veya tırtıklı ayakkabılar tercih edilmelidir. Kaygan yüzeylerde küçük adımlarla yürünmeli ve eller ceplere sokulmamalıdır. Özellikle yaşlı bireyler baston veya yürüteç gibi destek araçları kullanabilir. Ev önleri ve yürüyüş yolları düzenli olarak buz ve kardan temizlenmeli, tuzlama yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Fizik tedavi uygulanabilir”

Tedavi yollarından bahseden Doç. Dr. Demirtaş, “Tedavi ve müdahalede düşme sonrası şişlik veya şekil bozukluğu varsa, bölge sabitlenmeli ve hareket ettirilmemelidir. Kırıklar için alçı, atel veya cerrahi; burkulmalar için bandaj ve fizik tedavi gerekebilir. Fizik tedavi ve egzersizler, yaralanma sonrası hareketliliği geri kazanmada kritik öneme sahiptir. Kış mevsiminde düşmelere karşı önlem almak ve erken tedaviye yönelmek, bu tür ortopedik yaralanmaların etkisini en aza indirebilir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.