BİR ANNENİN GÖZÜNDEN ÇOCUĞUNUN ENGELLERİ

BİR ANNENİN GÖZÜNDEN ÇOCUĞUNUN ENGELLERİ

Bu gün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü herkesin aklından bugünün anlam ve önemini belirten çok özel şeyler geçiyordur. Benimde aklımdan aynı şekilde olmasa da en çok etkilenen anneler geçti. Bir anne için yavrusunun engelleri aşamaması inanın çok zordur. Hareketinin kısıtlanması o anne için inanın nefes alamamak gibidir. Biliyorum çünkü yaşadım. Üzüldüğünü belli edemez, içine döker gözyaşlarını, kelimeler boğazına düğümlenir. “Kızım veya oğlum sen iyi olacaksın der” inanmak ister bu durumun düzelebileceğine. Bir anne için engel yoktur. Her zaman her türlü engelli aşar anneler. Aşılamayacak tek engel anneler için sadece ölümdür. O da kaçınılmaz son olduğu içindir.

Bu dünya herkes için bir sınavdır. Kimisi için zor kimisi için kolay ama her anne için zordur. Annelik görevini yerine getiren ve bu görevi yerine getirirken zorlansa bile zorlanmıyormuş gibi yaparak savaşına devam eden o eşsiz kadınlar “Annelerimiz” bize her zaman güçlü olmayı öğreten gücünü annelikten alan kadınlarımız engelli çocuklarıyla bıkmadan usanmadan yorulmadan ilgilenirler. Bir engelli çocuğa sahip olan annenin aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Annelerimiz tükenmeyen enerjisiyle yuvasını ayakta tutmaya uğraşan yüreğine annelik sabrını işlemiş, sevgisini son damlasına kadar kullanan kişilerdir.

Bir yerde okumuştum engeli bir çocuğun annesine yazdığı bu şiiri:

"ANNE SENİN YÜREĞİN TAŞ OLSA DAYANIR MI
KUŞ OLSA ÇİÇEK OLSA GÜNDÜZ OLSA
KIRILMAZ MI ACIDAN BİR SAP MENEKŞENİN BOYNU

BU KEZ DAĞLAR DOĞURSUN BENİ ANNE
SEN DE ILIK YAĞMUR OL
DURMADAN YAĞ KANAYAN ELLERİME"

Bu şiirde anlatmaya çalışmış çocuk annesinin çektiği acıları. Kendi çektiği acıları unutarak annesinin yaşadığı üzüntüyü hissetmişti. Oysa ki anne belli etmemişti çocuğuna zorluk çektiğini üzüldüğünü, çocuk hissetmişti annenin çektiği acıları. Anneler çocukları üzüldüğünde hissederken nasıl çocuk hissetmesin ki annesi acı çekerken. Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü tüm savaşçı annelerimizin dünya engelliler günü kutlu olsun.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sevgi korkmaz
Sevgi korkmaz - 4 yıl Önce

Bizim yani engelli ailelerin sesi oldunuz. Teşekkür ederiz.

Ahmet akdeniz
Ahmet akdeniz - 4 yıl Önce

Yazılarınız ilgilendiğiniz konular toplumun kanayan yarası. Daha fazla bu konular hakkında dikkat çekilmeli.

Orhan keleş
Orhan keleş - 4 yıl Önce

Sizin de anlattığınız gibi hayatımızın heryerinde var olan annelerimizin emeklerini unutmak mümkündeğil. Engelli annelerin ise meleklerden daha üstün bir varlıklar olduğu görülebilir bir gerçektir. Temas ettiğiniz bu özel konudan dolayı tebrik ve teşekkür ederim