Petrol devi BP Irak'tan çekildi

İngiliz petrol şirketi Bp Irak Hükümeti'nin 100 milyon $'lık '' petrol arama ve genişleme çalışmasına '' olumlu cevap vermediği için petrolün '' doğum yeri ''olan Kerkük'ten çekilme kararı aldı.

Petrol devi BP Irak'tan çekildi

İngiliz petrol arama şirketi BP, petrol arama sözleşmesinin süresinin sona ermesi üzerine, alanın genişlemesi konusunda herhangi bir anlaşma yapılmaksızın Kerkük petrol sahasından çekildiğini duyurdu.

BP’den yapılan açıklamada, “Kerkük’teki sahalarda jeolojik araştırmaların devam etmesi konusunda Bağdat'ın teşvik edici olmadığı” belirtildi.

Reuters’e göre BP, geçtiğimiz ay Bağdat’a, 2013 yılında imzalanan sözleşmenin 2019 sonunda sona erdiğini ve sözleşme yenilenmemesi halinde personelini Kerkük’teki petrol sahasından çekeceğini bildirdi.

Irak Kuzey Petrol Şirketi'nden (NOC) üst düzey bir kaynak da BP'nin çekildiğini doğruladı.

Yetkili, “Kerkük petrol sahası geliştirme saha çalışmasının sonuçları Kuzey Petrol Şirketi'ne teslim edildi ve maalesef beklentilerin altında kaldı, en azından bizim için. Çalışma sonuçlarının BP'nin faaliyetlerini genişletmesi için teşvik edici olmadığı çok açık” dedi.

Irak hükümeti talebe yanıt vermedi.

2013 yılında BP, Kerkük'teki petrol sahasında faaliyetlerini sürdürmek ve petrol üretim kapasitesini arttırmak için Irak Petrol Bakanlığı ve Kuzey Petrol Şirketi ile bir anlaşma imzalamıştı. 100 milyon dolarlık harcama limiti belirlenen anlaşmasının bitiş süresi Aralık 2019 olarak belirlendi.

BP'nin çalışmaları, mevcut 2D verileri genişletmek için alanın rezervuarının üç boyutlu sismik bir çalışmasını içeriyordu.

Kerkük'ün yaklaşık dokuz milyar varil geri kazanılabilir petrol rezervine sahip olduğu tahmin ediliyor.

Irak, BP'nin Kerkük’teki sahalarda petrol üretimini günde bir milyon varile, yani üç katına çıkılmasına yardımcı olacağı beklentisi içerisindeydi ki bu da Irak'ın mevcut üretiminin beşte birinden fazlası ve küresel üretimin yüzde biri olacaktı.

Ancak BP'nin sözleşme imzaladığı tarihten sonra, IŞİD’in Irak ve Kerkük’e saldırıları başlamış ve şirket çalışmalarını 2014'te durdurmuştu.

2017'de Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin Kerkük’e saldırması ve kenti kontrol etmesinin ardından şirket sahadaki çalışmalarına yeniden devam etti. Ancak Irak hükümeti BP’nin yeni anlaşma ve faaliyetlerini genişletme talebine yanıt vermedi.

Kerkük’teki petrol sahaları 1927'de keşfedildi ve Irak'ın  en büyük petrol sahası da olan Kerkük “Irak petrol endüstrisinin doğum yeri” oldu.

Mevcut durumda Kerkük petrolünün Ceyhan üzerinden dünyaya ihrac edilmesi için Musul -  Kerkük üzerinden Türkiye’ye döşenen bir boru hattı bulunuyor. Bu hat yoluyla Kerkük’ten günde yaklaşık 300.000 varil ham petrol ihraç edilebiliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER