Uzman Psikolog Seçkin’den YKS’ya girecek öğrencilere ve ailelerine öneriler

TÜRKİYE’DE 8-9 HAZİRAN TARİHLERİNDE YAPILACAK OLAN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) ÖNCESİNDE UZMAN PSİKOLOG TÜLİNAY SEÇKİN, SINAV SÜRECİNDE ÖZELLİKLE AİLELERİN ÖĞRENCİLERE DESTEK OLMALARININ ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU BELİRTTİ.

Uzman Psikolog Seçkin’den YKS’ya girecek öğrencilere ve ailelerine öneriler

Türkiye’de 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, sınav sürecinde özellikle ailelerin öğrencilere destek olmalarının çok önemli olduğunu belirtti.

Diyarbakır’da Memorial Hastanesinde görevli Uzman Psikolog Tülinay Seçkin, YKS öncesinde öğrencilere sınav stresi yönetimiyle ilgili tavsiyelerde bulundu. Sınavın hayatın anlamı olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Psikolog Seçkin, “Öğrencilerimiz YKS sürecinde bir yıl boyunca çok zorlu bir maratondan geçti. Son düzlükte neler yapılabilir? Sınav kaygısına yönelik nelerle mücadele edilecek? Muhakkak ki sınav kaygısı önemli bir süreçte kaçınılmaz bir durum. Aileler de burada çok önemli bir etkendir. Aileler genelde sınavın çocuklara hayatın çok önemli olduğunu, hayatın olmazsa olmazı gibi yaklaşımlarla yaklaşabiliyorlar. Sınav sürecinde özellikle ailelerin öğrencilere destek olmaları çok önemlidir. Onları rahatlatmaları için duygusal anlamda destek vermeleri, anlamaları, dinlemeleri, sınav kaygılarını azaltmaları çok önemli. Sınavı hayatın anlamı olarak görmemeleri gerek” dedi.

Seçkin, “Öğrenciler sınavın yaklaştığı bu süreçte eksikleri neler, neler yapabilirler? Öğrenciler eksiklerine yoğunlaşıp üzerine gidebilirler. 25 dakika soru çözüp, 5 dakika ara verebilirler. Dediğim gibi bu süreçte en önemli şey kendilerine inanmalarıdır. Öğrenciler yapamadıkları konuların da üzerine gidebilir son düzlükte. Öğrencilerin kendilerine inanmaları çok önemli. Çünkü YKS zekayı ölçen değil, analitik düşünmeyi, ezberi ve düzenli çalışmayı ölçen bir sınav. Bunu hatırlatmalılar kendilerine” ifadelerine yer verdi.

Öğrencilere sınav günü kaygılarının yüksek olduğu esnada kendilerini medite edici teknikler kullanmayı öneren Seçkin, “Mesela gözlerini kapatıp kendilerini nerede iyi hissettiğini aklına getirebilir. Bu bir orman, deniz kenarı gibi rahatlatıcı alanlar olabilir. Biraz duygusal olarak duyu organlarını harekete geçirip, gevşetici bir teknik uygulayabilirler. Sınav anında da soruları çözerken kaygıları çok yüksekse nefes tekniği uygulayabilirler. 3 saniye burundan nefes alıp, 4 saniye ağızdan verip nefes tekniği uygulayabilirler. Bunların hepsine dikkat etmeleriyle birlikte olumlu düşüncelerle sınav kaygısını giderebilirler. Unutulmamalıdır ki sınav bir süreç. Sınav sonucu her ne olursa olsun en değerli olan sensin” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER