Mardin’in Nusaybin ilçesinde, aynı avluda bir taraftan Hz. Muhammed’in 13’üncü kuşaktan torunu olan Zeynel Abidin’in ismini taşıyan cami ile bitişiğindeki Mor Yakup Kilisesi’nde iki din yüzyıllardır aynı avluda sevgi ve barış içinde ziyaretçi kabul ediyor.
Nusaybin’de bulunan ’Dünyanın en ayakta kalan en eski vaftizhanesi’ kabul edilen Ortodoks Mor Yakup Kilisesi ile bitişiğindeki Hazreti Muhammed’in 13’üncü kuşaktan torunu Zeynel Abidin’in adını taşıyan türbe ve caminin bulunduğu alan ziyaretçilerini ağırlıyor.
Mor Yakup Kilisesi’nde sorumlu Daniel Çepe, Nusaybin’de yaşayan tek Süryani aile olduğunu ifade etti.
Mor denilince renk değil de ’aziz’ anlamına geldiğini söyleyen Çebe, "İnsanlar mor dedikleri zaman millet renk zannediyor. Ama mor Süryanice’de aziz anlamına geliyor. Mor Yakup hem din adamıydı hem de Nusaybin Süryanisiydi. Aynı zamanda burası dünyanın ilk üniversitesidir. Zamanında burası yatılı okuldu. Burada 800 ile bin arasında öğrenci varmış. Burada Süryanice dili başta olmak üzere teoloji, felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp ve hukuk dersleri görürlerdi" dedi.
Mor Yakup ve Hazreti Muhammed’in 13’üncü kuşaktan torunu Zeynel Abidin’in aynı dönemde yaşamadığını dile getiren Çebe, "Mor Yakup ile Zeynel Abidin aynı dönemde yaşamamış. Mor Yakup, milattan sonra 200’lü yıllarında Nusaybin’de doğmuş, Zeynel Abidin ise 13 kuşaktan gelmiştir. Aralarında bayağı bir zaman farkı var. Rivayetlere göre Zeynel Abidin, kız kardeşi ile Kerbela’dan kaçarken gelip buraya sığınıyorlar. Tabi o zamanlar Mor Yakup milattan sonra 338 yılında vefat etmiş. Burada olan öğrenciler, Mor Yakup’un ziyaretine gelenlerin ilk önce Zeynel Abidin’e uğramalarını istediğini anlatırlar" ifadelerine yer verdi.
Korona virüs döneminde azalan turist sayısı artık artıyor diyen, Çebe, “İnsanlar artık yavaş yavaş ziyarete geliyor. Korona virüs döneminde bayağı azalma olmuştu ama korona bittikten sonra yavaş yavaş turistler gelmeye başladı” diye konuştu.