(Özel) 86 bin yıllık mağarada 20 bin bulguya ulaşıldı

ÇANAKKALE’NİN ÇAN İLÇESİNE BAĞLI BAHADIRLI KÖYÜ SINIRLARI İÇERİSİNDEKİ İNKAYA MAĞARASINDA BU YILKİ KAZI ÇALIŞMALARINDA MAĞARADAKİ TABAKALARDA 86 BİN YIL ÖNCESİNE KADAR İNEN İNSAN YAŞAM İZLERİNE RASTLANILDI. PALEOLİTİK ÇAĞ İNSANLARININ 86 BİN YILDAN BAŞLAYARAK BİNLERCE YIL BOYUNCA KESİNTİSİZ OLARAK YAŞADIKLARI İNKAYA MAĞARASINDA GELECEK YILLARDAKİ KAZI ÇALIŞMALARINDA İSKELET KALINTILARINA ULAŞILARAK, ELDE EDİLMİŞ YONTMATAŞLAR VE DİĞER BULGULARDAN DA YARARLANARAK DÖNEM İNSANLARININ DAVRANIŞLARI, YAŞAM TARZLARI VE MAĞARADAKİ ALAN KULLANIMI HAKKINDA BİLGİLERE ULAŞILMASI HEDEFLENİYOR. İNKAYA MAĞARASINDA 7 YILDIR DEVAM EDEN KAZI ÇALIŞMALARINDA AYRICA ÇAKMAK TAŞINDAN ÜRETİLMİŞ YONGALAR, DİLGİLER, KAZIYICILAR, UÇLAR, ÇENTİKLİ ALETLER, ÇEKİRDEK VE VURGAÇ GİBİ ÇEŞİTLİ BULUNTULARIN DA YER ALDIĞI 20 BİNE YAKIN YONTMATAŞ BULUNDU.

(Özel) 86 bin yıllık mağarada 20 bin bulguya ulaşıldı

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki İnkaya Mağarası’nda bu yılki kazı çalışmalarında mağaradaki tabakalarda 86 bin yıl öncesine kadar inen insan yaşam izlerine rastlanıldı.

Çan’a bağlı Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki İnkaya Mağarası, 2016 yılında Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Antropoloji Bölümü, Paleoantropoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında yapılan ’Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması’ sırasında bulundu. İnkaya Mağarası’nda 2017-2020 yılları arasında Troya Müze Müdürlüğü başkanlığında, Prof. Dr. Özer’in bilimsel koordinatörlüğünde uluslararası bir ekiple kazı çalışmaları yapıldı. 2021 yılından itibaren ise kazı İsmail Özer başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsüne çevrildi. İnkaya Mağarası kazıları bu yıl Türk Tarih Kurumu destekli kazı statüsüne dönüştürüldü. Bu yılki kazı çalışmaları 20 kişilik bir ekiple sürdürülüyor. Bu yılki kazı çalışmalarında Orta Paleolitik Dönem’de bölgede yaşamış fosil insanların çakmaktaşı ham madde ve sıcak su kaynakları nedeniyle uzun süreli ve yoğun bir şekilde bölgede ikamet ettikleri anlaşıldı. Kazı çalışmalarında mağaradaki tabakalarda 86 bin yıl öncesine kadar inen insan yaşam izlerine rastlanıldı.

7 yılda 20 bine yakın yontmataş bulundu

Çan’ın Bahadırlı köyü sınırları içerisinde 7 yıldır devam eden İnkaya Mağarası kazı çalışmalarında çakmak taşından üretilmiş yongalar, dilgiler, kazıyıcılar, uçlar, çentikli aletler, çekirdek ve vurgaç gibi çeşitli buluntuların da yer aldığı 20 bine yakın yontmataş bulundu.

İnsan iskeletleri, 86 bin yıllık yaşam izlerini belirleyecek

İnkaya Mağarası’nda bu yılki kazı çalışmalarında mağaradaki tabakalarda 86 bin yıl öncesine kadar inen insan yaşam izlerine rastlanıldı. Paleolitik Çağ insanlarının 86 bin yıl önce başlayarak binlerce yıl boyunca kesintisiz olarak yaşadıkları İnkaya Mağarası’nda gelecek yıllardaki kazı çalışmalarında iskelet kalıntılarına ulaşılarak, elde edilmiş yontmataşlar ve diğer bulgulardan yararlanarak dönem insanlarının davranışları, yaşam tarzları ve mağaradaki alan kullanımı hakkında bilgilere ulaşılması hedefleniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER