KÜLTÜR SANAT
1234567891011121314151617181920

İstanbul Caz Festivali, Garanti BBVA’nın desteğiyle başlıyor
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti BBVA sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Caz Festivali, 1–17 Temmuz 2025 tarihleri arasında şehri yeniden cazın etkileyici sesleriyle sarıyor.

‘Dövülerek’ hazırlanan tescilli lezzet: Merzifon keşkeği
Amasya’nın Merzifon ilçesinin tescilli lezzeti keşkek, çömlekte tahta kaşıkla dövülerek hazırlanıyor. Et, nohut ve yarma da katılarak çömlekte pişirilen keşkek yöre halkı tarafından dövülme olarak yorumlanan tahta kaşıkla ezilmesi sonrasında servis ediliyor.

Festival değil geleneksel Hacet Bayramı
Bolu’nun Mudurnu ilçesinde geleneksel Hacet Bayramı etkinlikleri, festivalleri aratmadı. Yaklaşık 600 kilogram kavurma ve pilavın dağıtıldığı bayramda izdiham yaşandı.

700 yıllık cami zamana meydan okuyor
Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı Küpeler Mahallesi’ndeki 700 yıllık cami mimarisiyle dikkat çekiyor. Yapıldığı dönemdeki ustaların kıramadıkları kayaları olduğu gibi bırakarak duvar inşa etmesi sebebiyle kayalık yapı cami içerisinde kaldı.

Restorasyon sırasında briketin içinden çıkan asker mektubu duygulandırdı
Kemer ilçe merkezinde daha önce jandarma karakolu olarak kullanılan Kemer Belediyesi’ne ait bina, restore edilerek Kemer Belediyesi Kültür Evi haline getirildi. Binanın restorasyonu sırasında bir briketin içerisinden 1968 yılında bina yapılırken yazılmış bir mektup çıkarılmış ve yine Kültür Evi’nde sergilenmeye başlanmıştı.

Gaziantepli 13 yaşındaki piyanist Hamit ödüllere doymuyor
Gaziantep’te "piyanonun genç yeteneği" olarak anılan 13 yaşındaki Hamit Erdem Özpolat, uluslararası müzik sahnesinde elde ettiği başarılarla adından söz ettirmeye devam ediyor.

Anadolu’nun 600 yıllık ilk derbisi gastronomi festivaline taşındı: ’Lahanacılar’ ve ’Bamyacılar’ yarıştı
Amasya’da ’Lahanacılar’ ve ’Bamyacılar’ takımları arasında 600 yıl önce oynanıp Anadolu tarihinin ilk derbisi olarak kayıtlara geçen tarihi rekabet gastronomi festivaline taşınarak yeniden yaşatıldı. Merzifon 1. Uluslararası Gastronomi ve Turizm Festivali’nde Amasyalı Bamyacılar ile Merzifonlu Lahanacılar takımları yemekleriyle yarıştı. Takımların "Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet" şeklindeki tezahüratları asırlar sonra yeniden yankılandı.

Anadolu zeytin kültürü dünyanın en büyük müzesinde yaşatılıyor
İzmir’in Urla ilçesindeki Köstem Zeytinyağı Müzesi, 2 bin yılı aşkın Anadolu zeytin kültürünü birebir ölçekli üretim sistemleriyle dünyaya tanıtıyor. Doç. Dr. Levent Köstem’in kurduğu dünyanın en büyük zeytinyağı müzesi, tarihi mirası sergilemenin yanı sıra modern üretim ve eğitimle zeytinciliği canlı tutuyor.

Topkapı Sarayı gece ziyaretçilerini ağırlamaya başladı
Topkapı Sarayı 21 Haziran’dan itibaren geceleri eşsiz ışıklandırması ile kapılarını ziyaretçilerine açtı. Havadan çekilen sarayın görüntüsü tüm ihtişamı ile gözler önüne serildi.

Öğretmenliği değil, çıraklığını seçtiği mesleğinin son temsilcisi
Giresun’da artık unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan semerciliğin son temsilcilerinden 74 yaşındaki Azmi Kenan Dikmen, öğretmenlik yerine çıraklığı tercih ederek başladığı meslek hayatında tam 60 yılı geride bıraktı. Zanaat aşkıyla ördüğü yaşam öyküsü, bugün hem kaybolan bir mesleğin hikâyesi hem de alın teriyle kazanılan helal lokmanın simgesi.

Fazıl Say’ın bestelediği "İznik Türküsü" dünya sahnesinde
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’a özel olarak hazırlatılan İznik Türküsü’nün dünya prömiyeri, binlerce sanatseverin katılımıyla İznik Gölü’nün muhteşem atmosferi eşliğinde yapıldı.

Kültür Yolu Festivali başladı: "Samsun’dan dünya kültür turizmine büyük katkı"
Samsun’da 9 gün sürecek Kültür Yolu Festivali başladı. Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Karadeniz’in incisi Samsun’umuz sadece ülkemize değil dünya kültür turizmine de büyük katkılar sunmakta, devlet ve özel sektör yatırımlarıyla güçlü bir turizm markası olma hedefi yolunda da emin adımlarla ilerlemektedir" dedi.

Unutulmaya yüz tutmuş kemik taraklar, işlenerek sanat eserine dönüştürülüyor
Sivas’ta yaşayan ve 30 yıldır işleme ve oyma işiyle uğraşan Hayati Ünsal, oyma ve süsleme sanatını, geçmişin izlerini günümüze taşıyarak yaşatıyor. Özellikle unutulmaya yüz tutmuş kemik ve boynuzdan yapılan Sivas taraklarını altın, gümüş, bronz detaylar ve mine boyalarla işleyerek sanat eserine dönüştürüyor.