Halk sağlığını ilgilendiren koronavirüs gibi önemli durumlarda doğru bilgi hayati önem taşır. Bu nedenle doğru bilgi edinebilmek için konuyla ilgili detayları uzmanlardan ve doğru kaynaklardan öğrenmek gerekir. Salgınla ilgili en doğru bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte çeşitli yayın kuruluşlarında uzman doktorlarla birlikte yapılan programlar da takip edilebilir, yine uzman doktorların sosyal medya hesaplarından bilgilendirmeleri okuyabilirsiniz.
Konunun uzmanı olmayan çeşitli sosyal medya hesapları sahiplerinin yaptıkları yanlış bilgilendirmeler insanların ve dolayısıyla tüm toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve
ciddi vaka artışlarına neden olabilir. Yanlış bilgilendirmeler insan sağlığını etkilerken aynı zamanda kulaktan kulağa yayılan bu söylemler toplumu infiale ve kaosa da sürükleyebilir. Sağduyulu olmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde, konunun uzmanı olmadığımız halde kulaktan dolma bilgiler paylaşmamak ve insanları yanlış olabilecek bilgilerle yanlış yönlendirmemek de vatandaş olarak sorumluluğumuzdur. Ayrıca yapılan her paylaşım ve ses kaydına inanıp biz de paylaşım yapmamalı, kimseyi tedirgin etmeden sakin ve sağduyulu şekilde bu dönemi atlatmalıyız. Koronavirüsle ilgili rahatsız edici gelişmelerden biri de ihtiyaç fazlası alışveriş yapmak, yani stokçuluk.
Neden stok yapmamalıyız?
Artan talep nedeniyle çalışmak zorunda olan market ve mağaza çalışanlarının iş yükleri artıyor ve kendilerini koruyamıyor. Ayrıca bu hastalıkta bir kişinin bile enfekte olması demek herkesi etkiler. Dolayısıyla bencil olmamalı, başka hayatları da düşünmeliyiz.
Olağan günlerde arz talebi nasıl karşılıyorsa, bu zor günlerde de karşılayacak güce ve imkâna sahibiz. İhtiyaçtan çok fazla alışveriş yapıp ürün stoklamak, o ürüne ihtiyacı olan diğer insanların hakkını gasp etmektir.
Uzmanların evinizden çıkmayın uyarılarına karşı çok zorunlu olmadığı halde ve stok yapmak için alışverişe çıkmak salgının yayılmasına neden olur.
İhtiyaçtan fazla ürün almak, o ürüne veya gıdaya ihtiyacı olan yaşlıları ve toplu alışverişe maddi gücü yeterli olmayan kişileri mahrum bırakmaktır. Bu zor günler bir kez daha gösterdi ki hepimizin birbirimize ihtiyacı var, bencilliğin sonu ise asla mutluluk değildir. Sağduyulu olmalı, empati yapabilmeli, yalnız kendimizin değil, birbirimizin çıkarlarını düşünerek hareket etmeliyiz.