Yozgat Belediyesi’nin asrın projesi olarak nitelendirdiği “Büyük Altyapı Yenileme Çalışmaları” şehrin farklı bölgelerine hızla devam ederken çalışmaların tamamlandığı bölgelerde de asfalt serim çalışmaları sürüyor.
Kent genelinde yıpranmış ve kullanım ömrünü tamamlamış 250 kilometre içme suyu hattı ve kanalizasyon hattının yenilenmesi için Yozgat Belediyesi tarafından başlatılan büyük altyapı yenileme çalışmalarının yüzde 50’si tamamlandı. Proje çerçevesinde kayıp kaçak oranın en aza indirilmesi için asbestli borular değiştirilirken belediye ekipleri de bir yandan 9 ayrı mahallede asfalt işlemlerine devam ediyor.
Çalışmalar yüzde 50’yi geçti
Çalışmaları yerinde inceleyen Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, projenin Yozgat geleceğine bırakılacak en önemli miraslardan olduğuna değindi. Başkan Köse, “Bu işe başlamadan önce vatandaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun olduğunu bilerek başladık. Belki kimsenin cesaret edip de giremediği şehrin altyapısına cesaret edip biz girelim dedik. Rabbime hamdolsun ihalemizi yaptık. Hemen şe başladık. Şu anda 9 ayrı mahallede çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bir taraftan isale halatlarında bir taraftan da ana caddelerde çalışmalarımız hızıyla devam ediyor. Çalışmalarımızı yaparken de ara bağlantılar da yaptığımız yerlerin de asfaltlarını en son halini alacak şekilde, konforlu bir şekilde serip vatandaşımızın hizmetine sunuyoruz. Özellikle ana caddelerimizdeki asfalt yamalıklarımızı da yaparak trafiği rahatlatıyoruz ki vatandaşlarımız sorun yaşamasınlar. Hamdolsun şu an da yüzde 50 seviyesini geçtik. Tabii bu bir süreç devam edecek. Ama bittikten sonra da şehrimiz daha yaşanabilir bir hale gelecek” dedi.
10 yılda sistem kendini amorti edecek
Şehrin içme şebeke suyunun 3’te 1’inin kansere davetiye çıkaran asbestli borulardan oluştuğunu da hatırlatan Başkan Köse, “Gelecek nesillerimiz zarar görmesin diye biz bu işe baş koyduk. Şehre verdiğimiz suyun 3’te 2’si kayıp kaçak. Biz aylık ortalama şehre 1 milyon metreküp su veriyoruz. Biz bu aylık 1 milyon metreküp suyu Yozgat’a taşımak için bazı aylar 8 milyon bazı aylar 10 milyon su parası ödediğimiz gün vardı. Şimdi 3’te 2’si kayıp kaçak olursa bunun bedeli 6 milyon 600 bin lira ilaveten biz şehrin parasını heba ediyorduk. Senede 78 milyon lira kayıp kaçağımız var. On yılda 780 milyon lira yapar ki zaten altyapının maliyeti bu kadar tutmuyor. Alt yapının maliyeti 500-600 milyon lira civarında. Zaten 10 yılda bu sistem kendini amorti ediyor. Sistemin kendini amorti ettiği yıl en az 100 yıl. Bizim tabirimizle bu kadar ama İller Bankası Genel Müdürlüğümüzün, bölge müdürlüğümüzün, teknik elemanlarının dediğine göre 200 yıllık bir sistem. Dolayısıyla 10 yıldan sonra tamamen geliri belediyeye kalacak. Biz bu 5 yıllık dönem içerisinde sudaki kayıp kaçaktan dolayı en az 300 milyon lira elektriğe para ödedik. Dolayısıyla bu para belediyemizin cebinde kalacak. Bu paralar belediyemize hizmet olarak dönecek dolayısıyla şehir daha yaşanabilir hale gelecek” şeklinde konuştu.
Altyapı çalışmalarına korkusuzca girdik
Siyasi gelecek kaygısı duymadan hizmet için alt yapı gibi riskli bir işe Yozgat Belediyesi olarak girdiklerini de belirten Başkan Köse, “Ben siyasi gelecek kaygısı taşımadan bu makama geldim. Biz elimizdeki imkanları en güzel şekilde nasıl değerlendirebiliriz. Daha doğrusu, işi daha kalıcı hale nasıl getirebiliriz hep bunun derdinde olduk. Onun için de altyapıya girdik. Korkusuzca girdik. Belediye başkanlarının geniş çaplı altyapı çalışmalarına girmeleri siyasi olarak bir risktir. Biz şehrimizi kanserojen madde taşıyan asbest borulardan kurtarmak, daha sağlıklı suya kavuşturmak, kayıp kaçaktan dolayı boşa giden paraların hizmete dönüşmesi için biz bu riski göze aldık. Ancak proje tamamlandığında halkımız daha sağlıklı suya kavuşacak, yollarımız daha modern hale gelmiş olacak" ifadelerini kullandı.