Geçtiğimiz haftalarda 1960 lı yılların lokanta ve kebapçılarını anlattım.
Şimdi kebabın üstüne bir tatlı iyi gider diyelim ve o yılların pastanelerini anlatalım:
Tatlı ve pasta salonu yazıma Kışla caddesinde, Kitapçı Haşmet'in hemen yan tarafındaki Gaziantep pasta salonuyla başlamak istiyorum. Çekirdekten yetişme pastacı olan Kemal Dağlı ve kardeşlerinin işlettiği pastanenin daha çok yaş pastaları ilgi görmekteydi.
Yine Kışla caddesinde ve bu pastanenin biraz daha aşağısında yer alan pastane Aile Pasta Salonu idi. Pandispanya üzerine koyduğu krema ile yaptığı yaş pastaları ve tatlıları ilgi gören pastanenin en özel tatlısı kadayıfıydı.
Efe Garajı karşısındaki gençlerin uğrak yeri Lale Pasta salonu limonata ve kuru pastalarıyla meşhurdu...
Çınar oteli arkasındaki pasajın başındaki dükkanında yıllarca hizmet veren bir pastane vardı:
Hemen Pastacı Rıfat dediniz değil mi?
Pastacı Rıfat ismi üzerine öyle bir oturmuştu ki, kimse Rıfat abinin soyadını öğrenme ihtiyacı duymaz “Pastacı Rıfat” dedin mi herkes tanırdı.
Rıfat Arıca nam-ı diğer Pastacı Rıfat'ın yani Sümer Pasta Salonunun bir özelliği vardı ki, o da Malatya'nın tek sabahçı pastanesi olmasıydı, gece ikide gidip sıcak süt ve su böreği yeme imkanınız her zaman mevcuttu.
Kağıda sarılı silindir şeklindeki keklerin tadı hala damağımdadır...
Eski Tekel Baş Müdürlüğü yanındaki Altun Pasta Salonu, Malatya pastacılığında çığır açan mekanlardan biriydi. Trabzon'lu fakat kendilerini Malatya’lı hisseden Kazım, Şuayip ve Malik Saral kardeşlerin çalıştırdığı pastanenin en popüler tatlısı bana göre hala o tadı bir türlü bulamadığım revani idi.
Tam karşısında Kılıçaslan'ların satış mağazasının bitişiğindeki, yine Karadenizlilerin açtığı İmren Pasta Salonu. Roma usulü nefis dondurmaların yapıldığı mekanı oğullarıyla arkadaşlığımız olan Fazılı Aktuğ isminde Rizeli biri açmıştı.
Kılıçaslan pasajının içindeki Şen dondurmacı Süleyman şehrimizin yüz akı esnaflarından biriydi.
O zaman şehrimizin en güzel mağazalarından olan Naci Yüksel'in Ar-Sel mağazasında çıraklık yaptığım için rahmetli Süleyman Sarıcının nasıl çalıştığını en iyi bilenlerden biriyim.
Çocuklarına bile vermediği bir dondurma formülü vardı Süleyman abinin. Bir tek hanımı bilirdi, evde formülü sütle karıştırır dükkana öyle gönderirdi. Süleyman abi de etrafı karlarla kaplı fıçılarda çevire çevire, ardından döve döve belli bir kıvama getirmek için saatlerce uğraşırdı. Dondurma yapılırken çekilen meşakkati görseydiniz Süleyman Ustaya şapka çıkarırdınız.
Dondurma demişken Çekirdek pasajı içindeki Kaya kardeşlerin işlettiği Kaya dondurmayı da yad edip öyle geçelim.
Şıkşık cegetinin karşısında dört yolda Şeftalicioğlu Yaşar abinin dondurmaları ve tatlıları.
Emeksiz caddesinin üst kısmındaki Tarık Tunç ve kardeşinin Sevinç pastanesi.
Emeksiz caddesinin alt kısmında Cumali Uzun'un pastanesi unutulmayacak tatlardandı.
Önce Fuzuli caddesinin hemen başında daha sonra büyük sinema girişinde Aziz, Cumali, İsmet ustaların, başlarında da Mesut Hekimoğlu'nun liderliğinde açılan ve yaş pastada devrim yaratan modern salonuyla ilgi gören Ömür Pasta Salonu.
Malatya'da yalnız tatlı yapan tatlıcı tarzındaki ilk dükkanı Tatlıcı Necip Usta açmıştır. Önce postane bitişiğindeki Turgut Temellinin evinin olduğu binanın alt katında Pehlivan Bayram'ın açtığı Malatyalılar İskender salonunda Malatyalılarla tanıştırdığı şöbiyetin ilgi görmesi neticesinde, Eski Belediye karşısındaki Ali Kutan'a ait iş yerinde, Ersin Şeftalicioğlu ve Mahmut Kutan'la ortaklık bir şöbiyet ağırlıklı tatlıcı dükkanı açtılar.
Bundan sonra açılan tatlıcılar içinde Penguen pastanesinin çok önemli bir yeri vardır.
Şehrimizin yetiştirdiği önemli futbolculardan olan sevgili kardeşim Hamit Tekgül'ün açtığı Penguen pastanesi özellikle genç ve öğrenci kesiminin tercih ettiği bir mekan olmuştur. Penguen pastanesinin bilmediğiniz ilginç bir özelliği vardır:
Hamit Tekgül bir veresiye defteri hazırlamış ve üniversite öğrencilerine sunmuştur. Parası olmayan öğrenciler hiç sıkıntı çekmeden yiyip içip sonra da borçlarını deftere yazarak giderlerdi. İşin ilginç yanı ne biliyormusunuz:
-"Bu veresiyeden hiç paramız batmadı" demişti Hamit Tekgül...
Penguen pastanesinin tatlılarını yapan Emin Usta’yı da rahmetle analım...
Bembeyaz giysileriyle, hatırladığım evinde yaptığı Şam tatlıları satan, Kernekli Şişko Hüseyin dayıyı unutmamız mümkün mü?
Bademli diye bağırarak satış yapan Bademliyi, evinde yaptığı tatlılarla parmak ısırtan Fattey bacıyı Kernekli dondurma üstadı Abdo Dayıyı da anmadan geçmek olmaz.
Yine birilerini andık, sizlere de hatırlattık
Ölenlere rahmet...
Kalanlara sağlıklı bir ömür ...
Selam olsun Malatyam’ın güzel insanlarına...
Mustafa D. 4 Yıl Önce
Bu yazılar da olmasa geçmişin güzel anıları mekanları ve tatları ile ellerinin emekleriyle insanların ruhlarına dokunan bu insanlar unutulup gidecek. Ruhlari şad olsun.Kaleminize saglik.