Bir insan, belirli bir topluluk önünde kendinin yargılanacağını, rezil olacağını, küçük düşeceğini düşündüğü sürekli devam eden bir kaygı bozukluğudur. Başkalarıyla iletişimde bulunmaları ve bir iş yapması gerektiği zamanlarda, korkarak bu gibi durumlardan kaçınmaya çalışır. Başkalarının kendisi hakkında olumsuz yargılara varacağını düşünürler. “Kaçık, zayıf, aptal” gibi. Toplum önünde konuşmaktanda aşırı kaçınırlar çünkü ellerinin ve seslerinin titremesinden ve insanların bunu fark etmesinden korkarlar. Tanıdık olmayan ortamlara, insanlara ve nesnelere aşırı korku duyma olarak tanımlanır. En çok maddi durumu ve sosyal konumu yetersiz, işsiz, eğitim düzeyi yetersiz, erken dönemde toplum içine yeterince çıkmayan insanlarda görülür.
Sosyal Fobi ve Çekingenlik Arasındaki Fark Nedir?
Bir topluluğun önünde konuşma yapmak ya da sosyal ortamlarda kendini ifade edememek gibi konularda çekingenlik sık görülür. Bu gibi durumlar zamanla alışılınca bu çekingenlik yenilebilir. Bir sorunluluğu almaktan dolayı çekingenlik gösterilebilir bu da o işe verilen önemin ve performansın artmasında yardımcı olur. Yani çekingenliğiniz sizi toplumdan ve yapacağınız işlerinizden belirgin bir şekilde uzaklaştırmıyorsa bu durumda sosyal fobiniz yok demektir.
Sosyal fobi olması için, kişinin korkusunun olmasının yanı sıra kaçınma davranışının da olması gerekir. Sosyal fobide korkular ve düşüncelerle ilgili mantıklı bir çıkarım yapılamaz. insanın tamamen kendi düşüncelerine bağlı bir durumdan dolayı korku ve kaçınma durumu söz konusu olur bu durumda kişinin sosyal fobisi var diyebiliriz.
Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?
Sosyal fobide korkular bir durumla karşı karşı kaldığında bedensel olarak bazı belirtiler vermektedir. Bunlar: yüz kızarması, terleme, çarpıntı, nefes darlığı, kas gerginliği, terleme... gibi. Bedensel olan bu etkilerin yanında akıldan geçen düşüncelerde vardır. Bunlar: Güçsüzüm, yetersizim, beğenilmiyorum, sevilmeye layık değilim, mükemmel olmalıyım, rahat davranmalıyım, kusursuz görünmeliyim... gibi düşüncelerdir.
Sosyal Fobi Tedavi Edilir Mi? Nasıl Bir Tedavi Uygulanır?
Öncelikle bunun bir hastalık olduğununun bilinmesi gerekmektedir. Çekingen kişilik bozukluğuyla sık görülmesi bu durumun efendilik olarak algılanmasına yol açmaktadır. Bu da hastaya bir tedaviye gerek görülmediği düşüncesini aşılar. Oysa bu kaygı ve korkulardan dolayı kaybedilen iyi bir iş, arkadaş, ve kendine güvensizlik durumları söz konusudur. Genellikle tedavi olmak isteyen hastalarda iyileşme süreci hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Bilişsel davranışçı terapi yöntemleriyle ve gerekliyse bunun yanında ilaç tedavisinin uygulanmasıyla iyi bir sonuç alınabilir. Bilişsel terapi yöntemiyle kaygı durumlarını, bunların nelere yol açtığını ve başa çıkma yöntemlerini geliştirme gibi aşamalar vardır. Eğer sosyal fobiniz varsa bir tedaviye başlamanızı öneririm.