Haber Manşet Gazetesi
2020-10-20 16:14:16

Stres Nedir ve Nasıl Başa Çıkılır?

Psikolog Ali Eren Yıldız

20 Ekim 2020, 16:14

Stres, kişinin duygusal ya da fiziksel olarak başa çıkamadığı, herhangi bir durum veya duygu karşısında, savunma olarak vücudun verdiği bir çeşit reaksiyondur. Kişinin savunma mekanizması olarak ortaya çıkan stres, fazla hale geldiğinde yaşam kalitesini bozabilir. Kişinin iş görme durumunu da olumsuz etkiler. Stres, bedensel, duygusal, düşünsel ve davranışsal olarak dört belirti altında gösterilebilir. Bunlardan sadece birine ya da bir kaçına sahip olabilirsiniz.

 • Bedensel: Ellerin ya da bedenin terlemesi. Kalp çarpıntısı. Bedenin titremesi. Tiklerin artması. Yorgunluk. Az ya da çok uyku. Sindirim ve boşaltım sorunları. Çabuk hastalanma ve az ya da çok iştah. Bunların hepsi bedensel stres yaşadığınızın bir göstergesi olabilir. 

• Duygusal: Çok fazla utangaç olmak. Alıngan ya da sinirli olmak. Kendini değersiz hissetme. Korku duyma ve çabuk ürkme. Endişe ve sıkıntı.

 • Düşünsel: Gelecekle ilgili olumsuz kurgular. Zihnin sürekli dolu olması. Dikkati toplayamamak. Özgüven eksikliği. 

• Davranışsal: eskisine göre zor karar verme. Kekeleme ya da konuşma zorluğu. Yüksek sesle gülmek ya da sinirli bir tonla konuşmak. Nedensiz ağlamak. Sigara, alkol kullanmak. 

Stres altındayken çözüm üretmek yerine, içinde bulundukları duruma odaklanır insanlar. Bu durum kişinin kendisini çaresiz ve edilgen hissetmesine yol açar. Duygu ve davranışlarımızı etkileyen olaylar düşüncelerimiz ve bir olayı nasıl değerlendirdiğimizle alakalıdır. Örneğin, strese yol açan yakınınızın bir davranışını değiştirmek yerine onu o şekilde kabullenirseniz. Stres faktörü azalacaktır. Burada kontrol sizin elinizde olmaya başlar. Duygu ve düşünceleri yönetmeyi öğrenmelisiniz. Karamsar düşünmemeli, çözüm odaklı olmalısınız. Belirsizlikleri ortadan kaldırmaya çalışın. Karar vermekte zorlandığınız durumlar da stres faktörüdür. Karar vermeniz gereken durumları listeleyin ve iyi bir şekilde araştırıp, sonuca varın. Gerekirse yardım isteyin. Yaşamınızda önceliklerinizi listeleyin ve önceliklerinizin dışına çıkmamaya çalışın. Yaşamda mükemmel bir hayat aradığımız için mutsuz oluruz. Yaşamı iyisiyle ve kötüsüyle kabul edin. Her şeyin olabileceğini bazı şeylerin sizin elinizde olmadıgını farkına varmak, olumsuz durumlar karşısında sizi daha güçlü kılacaktır. Kendinize güvenin. Hayır demeyi öğrenin. Yalnızca size ait olan bir zaman yaratın. Egzersiz ve nefes hareketleri mutlaka yapın. Başa çıkmak güçleşince, mutlaka bir uzmandan yardım isteyin. Sevgiler.

YanıtlaYönlendir

Yorumlar (1)

Mustafa nusel 4 Yıl Önce

teşekkürler

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.