Haber Manşet Gazetesi
2019-11-25 17:56:32

Ego ve İnsan Yaşamı

Hüsran İlhan

25 Kasım 2019, 17:56

İnsan davranışları egoları üzerine kurulu bir yaşam şekline bürünmüş aslında toplum içinde kalan ama yalnızlığı seven bir varlıktır. Örneğin; Aynı toplumda yaşan insanlar değerli şeylerini diğer insanlara gösterdikleri zaman mutlu olurlar asıl olan benim neyim var demek için bir şeye sahip olmak isterler. Oysaki kocaman bir yalnızlığı vardır değerli kılmaya çalıştığı apaçık ortadır. İnsan egosu öyle farklı bir şey ki hep haklıdır hiçbir zaman yanılgıya düşemez. İnsan egosuna neden yenik düşer. Her zaman karşısındakini kötü kendini mağdur hissettiği içindir.

Açgözlülük, bencillik, sömürü, zulüm ve şiddet bunlar egonun tatmin edilmesiyle oraya çıkan bir durumdur. Asıl olan bu tür bir duygunun kendi benliğimizden daha çok fazla ön planda olmasıdır. Sınırsız tatmin etmeye çalışır kendini ego hiç şüphesiz esir düşmüş bir benliktir savaşmaktan korkan insanoğlu. Kendi için değil egosu için yaşamaktadır.

Kişinin egosu kırgındır, üzgündür sinirlidir. o yüzdendir ki şu soruları sorar kendine devamlı;

Ø Bana bunu yapamazlar?

Ø Daha çok şeyi hak ediyorum?

Ø Onlarda kim ki?

Ø Ben herkesten farklı olduğum için anlaşılamıyorum?

Ø Her şey benim olmalı?

İnsanoğlu bu isteğini doğumdan başlayarak ilerleyen yaşlara kadar devam ettirmektedir. Örneğin; Bir bebek düşünelim ilk dünyaya geldiğinde ağlama sebebi hep bir şeylere sahip olmak içindir. İlgi, sevgi, yemek, içmek, oyun aslında sahip olmak istediği her şey yaşamak içindir. Bebeklerinde yapmak istediği tam olarak budur. Bu amaca ulaştıktan sonra her şeye sahip olma duygusu daha da ileri seviyelerde olacaktır. Burada ego ortaya çıkar. Şu soru gelecektir “aklına neden daha çok olmasın ki”!

Ego aslında insan benliğine zarar verir. Üstün olmaya çalışan kişi, üstün olduğu zaman işler yolundadır. Ya işler tersine dönerse işte o zaman insan kendini mutsuz hissedecektir. Ego’nun verdiği hazdan uzaklaşmış olacaktır. Kendi benliğinde çelişkilere ve paranoyaya yol açarak kendine ve başkalarına zarar vermesi kaçınılmaz olur. Ego kolaylıkla her şeyi olumsuz hissedebilir. Olumsuzluk yanı sıra hastalıkları da getirmektedir insanlar mutsuz hissettikleri zaman hasta olurlar.

Egonun insan üzerinde yol açtığı hastalıklar;

Ø Distimi (Kronik Depresyon)

Ø Paranoya

Ø Panik Atak

Ø Anksiyete

Ø Tik bozuklukları

Ø Uykusuzluk

Ø Uyum Bozuklukları

Ø Şizofreni

Ø Hipokondriyazis ( Hastalık Hastalığı )

Ø Pasif-Agresif Kişilik Bozukluğu (PAK

Ve yanı sıra intihara eğilim, zarar verme duygusu gibi insanın benliğini tetikleyen birçok rahatsızlıklara yol açacaktır. İnsanlar yapısı gereği daha çok ve daha çok isteyecektir. Önemli olan mutlu olmanın yollarını bulamaktır. Egoyu tatmin etmeden.

Yorumlar (1)

hande gökce 4 Yıl Önce

yazınız cok güzel olmus toplum acısından

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.