Haber Manşet Gazetesi
2020-06-14 18:48:55

Kıdem Fonu Bizim İçin Yararlı mı?

Hüsran İlhan

14 Haziran 2020, 18:48

Yaşadığımız şu evrende karşımıza iyi ve kötüyü aynı anda sunuluyor. Neyin bizim için iyi, neyin kötü olduğunu kestirmek çok zor, neden peki iyiyi bilemez olduk? Kötü durumu kanıksattıkları için mi? Ya da insan kötüye de mi alışıyor zamanla belki de alıştığını sanıyordur.

Bizi inciten kıran şeylere de zamanla alışıyoruz. Kim incitti? Niçin incitti? Belki de hatırlamak istemiyoruz. Bazen hayata sitem ediyoruz. Onu bir varlıkmış gibi düşünerek, belki de bunun arkasına sığınıyoruz. kötüyü iyi bilerek, hayatı her şeyiyle tekrar ediyoruz.

Örneğin; çalışan bir insan için emek verdiği yerden ayrılmak zor olur. Orada harcadığı zamanı düşünür. Sanki hiç çıkmayacakmış gibi orayı benimsemiştir. Aslında emek verdiği her şey silinir. Ona yapmacık gelir, ruhu sıkışır, yutkunamaz. Neden bana bunu yaptınız diyemez. Çünkü sorusuna yanıt vermeyeceklerdir. Maalesef dünya onu incitmiştir. İşinden ayrılmanın vermiş olduğu buruklukla kıdemini ister evini geçindirmek için, işveren "bizde değil fonda senin paran" der. Kapılar yüzüne bir kere daha kapanmıştır. İşten ayrılmış ve parası yoktur. Kafası da karışmıştır. "Ben bu dünyaya neden geldim" soruları geçer aklından, hayata sitem eder ve eli kalbinin üstünde içindeki çığlıkları susturamaz. Sendeleyerek evinin yolunu tutar.

Eksilerle dolu yaşamımızda karşımıza istisnai iyi şeyler çıkar. İş bulmak gibi üstelikte belli bir yaşı doldurmuşken sanırım hayal olabilecek kadar gerçek. Zaten genel olarak hayat zordur. iş bulabilmek zordur, çalışmak zordur, çalıştığın yerde kalabilmek zordur. Hepimizden biri olan örneğimizde insan için hayat nasıldır? İncinmiş kırılmış ve artık aç kalmıştır. Onun yerinde olsaydık işin içinden çıkamazdık.

Fon gerçekten bizim için yararlımı olacak? Buna inanıyor musunuz?. Sizce işsizlik seviyeleri bu kadar üst seviyelerdeyken işten çıkarmalar daha da artmayacak mı? İşverenin elinde iyi bir koz var olacak işten çıkarmak için sebep bulmak zorunda kalmayacak 50 küsur yaşındaki birini çalıştırmak için, yıllarını vermesi işten çıkarılmasına engel olamayacak peki o kişi içinde düşündünüz mü hayat nasıl olacak? Belki bir daha iş bile

bulamayacak kim iş verir ki yaşı geçmiş birine kıdemine hiç bir zaman hak kazanamayacak emeklide olamayacak şimdi bir kere daha düşünelim kıdem fonu gerçekten bizim için yararlı olacak mı?

İnsani olarak soruyorum? yaşamak zorunda, çalışmak zorunda olan insanımızda ağır bir deprem etkisi yaratmayacak mı? Ama şunu unutmayın göçük altında kalan tek başına o değil onunla birlikte ailesi de ve bu sefer kurtaran olmayacak. Bir kere daha düşünelim kıdem fonu gerçekten bizim için yararlı olacak mı?

Yorumlar (3)

hülya boz 4 Yıl Önce

iscilerin sıkıntılarını dile getirdiginiz icin tesekkur ederim

Hasan Boz 4 Yıl Önce

Kıdem fonu çıkarsa eğer iş güvencemiz kalmayacak. Allah sonumuzu hayreylesin.

Muharrem Koçoğlu 4 Yıl Önce

Çok önemli, çok güncel bir konuya çok önemli bir noktadan yaklaşmışsınız: ben de işten çıkarmalar çok kolaylaşacak diye düşünüyorum. Kaleminize sağlık.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.